La Torre de l'Abadal
Avinyó

Plaça Major, núm. 24

Historicista
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Ampli edifici de planta irregular que aprofita el gran desnivell del terreny per a modular diferents cossos, tots units a l'entorn d'un jardí central. Hi ha tres cossos principals disposats en línia, els dos dels extrems tenen teulada de doble vessant mentre que el del mig té un terrat. En un dels extrems s'alça una torre rodona amb merlets. Les parets estan arrebossades i pintades de blanc excepte les obertures que estan resseguides per una motllura pintada d'altre color. Hi ha una profusió d'elements decoratius emprats: mosaics a les finestres, portes i voladissos; arrebossat blanc que contrasta amb el color vermellós de les teules i rajoles; vitralls... Es tracta d'un dels edificis principals del poble.

És obra de començaments de segle XX, construïda per la família del mas Abadal com a residència urbana.

- FERRER I ALÒS, Llorenç (1996). "Les cases Verdaguer i Abadal d'Avinyó" a Masies i cases senyorials del Bages. Manresa, Angle Editorial, pàg.70 - 91.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.