Tines de Viladelleva
Callús

  Bages
  Camí de Viladelleva s/n. Callús
  Emplaçament
  Sobre l'església de Santa Maria de Viladelleva.

  Coordenades:

  41.82072
  1.79903
  400259
  4630568
  Número de fitxa
  08038-45
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troben enrunades i sols un fil electrificat les separa del camí. Les herbes que hi creixen les degraden constantment.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08037A008000010000LF
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Conjunt format per 5 tines. Els paraments que protegeixen els dipòsits són de pedra units amb morter de calç. La coberta ha desaparegut i tota la construcció es troba envoltada de verdissa, matolls, i arbusts. Es poden observar les tines que són cilíndriques i amb un revestiment de rajoles ataronjades que servirien per impermeabilitzar l'estructura. Una de les tines o dipòsit que es troba al cantó est es caracteritza de la resta per ser de planta rectangular.

  La construcció de les tines cal situar-la a mitjans del segle XVIII fins a finals del segle XIX. Quan el Bages posseïa una de les superfícies més extenses en vinya plantada de tot Catalunya. La construcció de les tines es feia sovint prop de les mateixes vinyes per tal d'assegurar que la verema arribés de forma correcte per la seva elaboració i alhora permetia estalviar el cost del transport. Normalment les tines estaven disposades en grups de 4 o 5 i fins i tot 8 o 9. Els diversos percers s'ajuntaven per tal d'aixecar-les en grup i utilitzares cooperativament.

  -A.A.D.D. Els paisatges de la vinya : congrés : Manresa (Bages), 24, 25 i 26 d'octubre de 2003 : comunicacions. Centre d'Estudis del Bages, Manresa, 2003.
  -BALLBÉ BOADA, M. Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages: una elaboració del vi insòlita a Catalunya, Centre d'Estudis del Bages, Manresa 1993.