Tines de la Rovirassa de Baix
Casserres

Al cap d'avall dels Camps de la Rovirassa
    Des de la Ctra. BV-414131 de Casserres a l'Espunyola agafant el camí del Pujol.

XII - XVII
    La roca s'ha partit.
    Jordi Montlló Bolart

Tines ubicades en una codina de pedra sorrenca que aflora a l'extrem sud dels Camps de la Rovirassa, en el Pla de Cap el Soler; en una zona emboscada de pins i alzines. Es tracta de dues tines de secció circular, la petita (follador) fa 1'10 metres de diàmetre i es conserva sencera. En canvi, la més gran, 1'7 m de diàmtre, s'ha esberlat i una part de la roca s'ha després. Entre ambdues hi ha el canaló o boixa de 8 cm d'amplada.
    Per sota hi passava un antic camí que anava a Trullàs.

Normalment el conjunt esta format per dues cavitats, la tina pròpiament dita, que és un pou circular d'uns 2 m de diàmetre , d'una profunditat que com a terme mig no sol superar els 2 m
    i proveït d'una boixa al fons per efectuar el buidat i un altre recipient que sol tenir un diàmetre comprès entre 1 i 1'5 m i poca profunditat, el "follador". En aquest segon recipient és on la verema era prèviament aixafada abans d'ésser abocada a la tina on es produïa la fermentació.

BALLBÉ I BOADA, Miquel (1993). Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Quaderns del Centre d'Estudis del Bages, núm. 6.
    COROMINAS i CAMP, Ramon (2000). Les tines excavades a la roca de les Farrerres d'Olvan; dins la Revista l'Erol, núm. 65, pàgs. 34-37.