Tines de la casa Vilanova
Casserres

Paratge Vilanova - Entorn Riera de Clarà
    Des de la Creu de Salitons pel camí de Vilanova

XII-XVII
    Les tines estan fragmentades.
    Jordi Montlló Bolart

Tines situades a l'angle nord oriental de la casa Vilanova, al darrera de la piscina, damunt de la codina de pedra sorrenca sobre la que es fonamenta la masia. Es tracta d'un conjunt format per dues tines (follador + tina) de secció circular. El follador fa 1'70 metres de diàmetre i la tina en fa 2'80. Estan parcialment colgades de terra i el bloc on es troben excavades s'ha partit en tres trossos degut a les arrels de varis lledoners que hi han crescut al voltant. S'observen diversos encaixos realitzats a la roca.

Normalment el conjunt esta format per dues cavitats, la tina pròpiament dita, que és un pou circular d'uns 2 m de diàmetre , d'una profunditat que com a terme mig no sol superar els 2 m
    i proveït d'una boixa al fons per efectuar el buidat i un altre recipient que sol tenir un diàmetre comprès entre 1 i 1'5 m i poca profunditat, el "follador". En aquest segon recipient és on la verema era prèviament aixafada abans d'ésser abocada a la tina on es produïa la fermentació.

BALLBÉ I BOADA, Miquel (1993). Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Quaderns del Centre d'Estudis del Bages, núm. 6.
    COROMINAS i CAMP, Ramon (2000). Les tines excavades a la roca de les Farrerres d'Olvan; dins la Revista l'Erol, núm. 65, pàgs. 34-37.