Tines de La Barraca
Casserres

La Barraca de Bernadàs
    Des de la Creu de Salitons pel camí de Vilanova

XII-XVII
    Jordi Montlló Bolart

Tines situades al costat del camí que porta a la Barraca del Bernadàs, a 100 metres a llevant de la casa, en el revolt que el camí es bifurca per continuar fins a Vilanova. Es tracta del típic grup de dos tines (follador + tina) de seció circular. El follador fa 1'50 metres de diàmetre i la tina fa 2 m de diàmetre. El boixador no es pot veure perquè estan plenes d'aigua i ha crescut boga a l'interior.

Normalment el conjunt esta format per dues cavitats, la tina pròpiament dita, que és un pou circular d'uns 2 m de diàmetre , d'una profunditat que com a terme mig no sol superar els 2 m
    i proveït d'una boixa al fons per efectuar el buidat i un altre recipient que sol tenir un diàmetre comprès entre 1 i 1'5 m i poca profunditat, el "follador". En aquest segon recipient és on la verema era prèviament aixafada abans d'ésser abocada a la tina on es produïa la fermentació.

BALLBÉ I BOADA, Miquel (1993). Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Quaderns del Centre d'Estudis del Bages, núm. 6.
    COROMINAS i CAMP, Ramon (2000). Les tines excavades a la roca de les Farrerres d'Olvan; dins la Revista l'Erol, núm. 65, pàgs. 34-37.