Tines de glans del Vilaró
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 1150 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'900

L'interior de les tines es troba cobert de terra i vegetació.
    Jordi Compte i Marta Homs

Les tines de glans del Vilaró estan situades sobre una petita esplanada rocosa uns metres al nord-oest del Vilaró, tot i que en un nivell inferior respecte la masia. Es tracta de dues tines de glans circulars de grans dimensions picades a la roca en una petita esplanada rocosa que aflora a la superfície al costat del creuament de dues pistes forestals. La tina situada al nord té un diàmetre aproximat de 300 centímetres, i la que es troba al sud, un diàmetre d'uns 270 centímetres. Ambdues tines es troben plenes de terra i parcialment cobertes de vegetació, deixant una profunditat d'entre mig i un metre. Les dues tines es troben separades per una franja de roca de metre i mig.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, S. (1975) La vida a pagès. Ripoll: Impremta Maideu.