Tines de Carbonés
Navàs

Bages
    Sector nord central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Al sud de Palà Vell de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet que va en paral·lel a la riera d'Hortons, A cal Tiet seguir el camí en direcció cal Fuster uns 2,5 km. Abans de l'Ingla camí a l'esquerra i novament a l'esquerra uns 800 m
    568

41.90645
    1.76728
    397759
    4640124
    08141 - 291
    08140A011000560000IY
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt format per dos grups de tines isolades però relativament properes a la casa anomenada Carbonés, avui en ruïnes. A uns 40 m al sud-oest de la casa, en una roca que forma una petita cinglera, trobem una construcció amb una tina i un petit cobert adossat. La tina és cilíndrica i revestida amb cairons, però ha estat foradada a la roca. En la part alta quedava aixoplugada per una construcció de pedra de planta circular, amb una porta d’accés i una escala. A la part baixa de la roca hi ha la boixa per on desguassava. Al costat de la tina es conserva un forat excavat a la roca d’1,5 m de diàmetre aproximadament amb alguns reguerons exteriors. Possiblement era la base per encaixar-hi una premsa.

El segon grup es troba a uns 120 m a l’oest de la casa, en un revolt pronunciat del camí, i consta de dues tines de tipologia semblant a l’anterior. Són gairebé a tocar l’una de l’altra però amb una lleugera separació. També es situen en una petita cinglera i són excavades a la roca, però actualment revestides amb cairons, tot i que els cairons es troben molt gastats i posteriorment han estat arrebossades amb ciment. Les tines quedaven aixoplugades per sengles construccions de pedra circulars, fonamentades a la roca. A la part inferior de la roca hi ha les boixes, tal com és habitual situades a l’interior d’un rebaix de la pedra.

No coneixem notícies antigues de la casa de Carbonés que, per la seva tipologia constructiva, podria ser una obra del segle XVIII o XIX, sense que descartem que pugui tenir un origen més antic. De fet, l’existència propera d’unes tines que, originàriament, devien ser excavades a la roca, així com altres elements arcaics també excavats a la roca, fa pensar que aquest lloc pot haver estat ocupat i explotat des d’antic.