Carbonés
Navàs

Bages
    Sector nord central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Miquel de Castelladral
    Emplaçament
    Al sud de Palà Vell de la variant en surt una pista en direcció a cal Tiet que va en paral·lel a la riera d'Hortons, A cal Tiet seguir el camí en direcció cal Fuster uns 2,5 km. Abans de l'Ingla camí a l'esquerra i novament a l'esquerra uns 800 m
    583

41.90646
    1.76885
    397889
    4640123
    08141 - 290
    En ruïnes
    08140A011000590000IP
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès o petita masia, avui en ruïnes, ben emplaçada a la part alta d’una vall, en una petita esplanada rocallosa. Del cos residencial se’n conserva un angle del mur perimetral fins a l’alçada de la teulada. La resta de la casa, que tenia dues plantes, s’ha esfondrat tot formant un munt d’enderrocs. La part davantera, on hi devia haver el portal ben encarat a migdia, estava coberta per una àmplia zona de coberts, ara en ruïnes. Davant dels coberts a la roca s’hi observen diversos encaixos. Uns metres al nord-est hi ha les restes d’un altre cobert, aïllat.

Situats a una certa distància (entre 50 i 100 metres a l’oest) trobem dos interessants grups de tines, als quals hem dedicat una fitxa pròpia (tines de Carbonés).

No coneixem notícies antigues de la casa de Carbonés que, per la seva tipologia constructiva, podria ser una obra del segle XVIII o XIX, sense que descartem que pugui tenir un origen més antic. De fet, l’existència propera d’unes tines que, originàriament, devien ser excavades a la roca, així com altres elements arcaics també excavats a la roca, fa pensar que aquest lloc pot haver estat ocupat i explotat des d’antic.