Tina gran de Bonells
Santa Maria de Merlès

Sector nord-est del terme municipal
    A 650 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 36'400.

Està completament coberta de terra.
    Jordi Compte i Marta Homs

La tina gran de glans de Bonells està situada en una esplanada rocosa envoltada d'un bosc de pins uns 300 metres a l'est de la masia que li dóna nom.
    Es tracta d'un forat circular picat a la roca d'aproximadament 320 centímetres de diàmetre. Actualment es troba completament coberta de terra i només es pot intuir les seves dimensions a través dels petits joncs que creixen a tot el perímetre del forat.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.