Tina de Puigdesala
Santa Maria de Merlès

Sector oest del terme municipal
    A 800 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 12'600.

Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de Puidesala es troba situada pocs metres a l'est de la masia que li dóna nom, en un marge que separa el nivell on està la masia del camp inferior.
    Es tracta d'un forat circular d'uns 180 centímetres de diàmetre i uns 200 de profunditat picat a la roca, acabat en la part superior amb dos filades de carreus grans treballats d'uns 50 centímetres d'alçada. Conserva, a la part inferior del marge, el forat que permetia buidar la tina.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.