Tina de la Cortada
Santa Maria de Merlès

Sector central del terme municipal
    A 630 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'500.

Es troba tapada amb terra i vegetació.
    Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de la Cortada es troba situada al nord de la Cortada, al cap d'un serrat sobre una esplanada rocosa propera a la balma dels pobres. Es tracta d'una tina de glans, picada a la roca mare d'uns 2'50 metres de diàmetre aproximadament. La tina es va tapar amb terra per evitar que hi caiguessin animals, i hi ha crescut vegetació (joncs) ja que acumula aigua quan plou.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.