Tines de Montclús
Santa Maria de Merlès

Sector nord del terme municipal
    A 3600 metres per pista asfaltada de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200.

Les dues tines es troben plenes de terra.
    Jordi Compte i Marta Homs

Les tines de glans de Montclús es troben situades pocs metres al nord-est de la masia que li dóna nom, al límit de la mateixa esplanada rocosa sobre la que s'assenta la masia.
    Es tracta de dos forats circulars picats a la roca, actualment omplerts de terra i amb un exemplar jove de xiprer plantat a l'interior cada un. La tina més gran amida uns 200 centímetres de diàmetre i la petita, uns 140 centímetres.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.