Tina de glans del Puigsec
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 800 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'900

Únicament es conserva la meitat del perímetre de la tina.
    Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans del Puigsec està situada uns metres al sud-est de la masia en runes del Puigsec, als peus del turó del castell de Lluçà. Es tracta d'una tina de glans circular picada a la roca al límit d'una petita esplanada rocosa que aflora a la superfície al sud de les restes del Puigsec. Es tracta d'una tina de glans parcialment destruïda ja que va ser dinamitada per a transformar-la en una petita bassa i només conserva la meitat del perímetre. La tina té un diàmetre de 215 centímetres i una profunditat conservada d'uns 45 centímetres.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, S. (1975) La vida a pagès. Ripoll: Impremta Maideu.