Tina de glans de Rexach
Olost

Sector oest del terme municipal
    A 1300 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 2'700

Ha crescut vegetació, bardisses i esbarzers a l'interior de la tina.
    Jordi Compte i Marta Homs

La tina de glans de Rexach es troba situada a 100 metres al nord-est de la masia de Rexach, en una esplanada rocosa. Es tracta d'un tina picada a la roca mare de 3'80 metres de diàmetre interior envoltada per un mur perimetral de maçoneria de pedra d'1 metre d'alt, coronat amb grans blocs de pedra. A la banda nord-est hi ha una entrada que permetia l'accés a l'interior de la tina. L'interior es troba ple de vegetació.

Antigament, les masies que tenien rouredes, utilitzaven les glans per a engreixar els porcs (a les zones on no hi havia rouredes s'utilitzava sobretot el blat de moro). Al Lluçanès central, en general, hi havia grans rouredes que permetien collir glans a tothom qui ho volia, amb la condició d'haver de donar la meitat a l'amo de la roureda. Per a conservar les glans, moltes masies tenien el "jup" (xup o aljup), que era un pou on hi feien anar aigua i allí tiraven les glans, mantenint-se tendres i fresques tot l'any (VILARRASA:1975).

VILARRASA, Salvador (1975). La vida a pagès. Impremta Maideu.