Tina de Cal Ton Vives
Castellfollit del Boix

Solella de Cal Ton Vives. Est de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Camí cap a Sant Pere. A Cal Comte agafar el camí de la dreta, camí de Cal Guilard, i el segon camí a la dreta
    515

41.66626
    1.70767
    392414
    4613529
    08059 - 201
    Enderrocada tota la part superior i la zona de la boixa
    08058A008000940000PP
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cup de planta circular de 2 m de diàmetre interior construït amb pedra irregular i argamassa amb l’interior revestit amb cairons vidrats marró. A l’interior del cup s’hi accedia per la banda de ponent. Al mur de llevant s’hi adossa una petita construcció de planta quadrada que resguardava la boixa, coberta de vegetació i terra.

Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionades amb els masos. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions del Bages aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins a les masies, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions de tines i barraques de pedra seca aïllades.

PLANS, J. (inèdit): Arquitectura tradicional en pedra seca: el patrimoni immoble de la comarca del Bages. Treball fi de carrera d’Humanitats. Juny 2006.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.