Teuleria de Terricabras
Oristà

Sector est del terme municipal
    A 1600 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 4'250

Estructura parcialment derruïda.
    Jordi Compte i Marta Homs

La teuleria de Terricabras es troba situada a un quilòmetre aproximadament al nord-est de la masia de Terricabras en un petit serrat delimitat per dos torrents: el de l'esquerra és el torrent de font Canaleta i el de la dreta recull les aigües de la baga de Coma de Bossa. Es tracta d'una teuleria sense ús, parcialment derruïda que conserva la planta quadrada de 3 x 3 metres i l'estructura interior amb parets de diversa alçada algunes d'elles cobertes de bardissa en les quals es pot observar l'interior de tapia cuita. No s'observa l'accés a la zona de combustió ja que presenta un gran esvoranc en aquesta banda. Tampoc es conserva la distribució de les dues zones: la de combustió i la de cocció. Al voltant de la teuleria es troben restes de peces d'obra com uns rajols de 18 x 18 centímetres i 4 centímetres de gruix.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.