Tenants d’altar preromànics de Santa Maria de les Esglésies
Navàs

Bages
    Església de Sant Cugat del Racó. Sector central del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó.
    A Navàs prendre pista forestal asfaltada en direcció a Sant Cugat del Racó, uns 6 km.
    563

41.897578572669
    1.8130928277969
    401545
    4639086
    08141 - 452
    Pre-romànic
    X
    BCIL
    Com a part de l'església de Sant Cugat del Racó. Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 37.01.EA. Núm. registre BCIL: 13927-I Publicació DOGC: 29/04/2019
    Bisbat de Solsona
    Jordi Piñero Subirana

Tenants d’altar d’estil preromànic que són originaris de l’església de Santa Maria de les Esglésies però que actualment es troben a l’església veïna de Sant Cugat del Racó, formant part del seu altar. Es tracta de dos tenants o suports sobre els quals reposa l’ara. Cadascun és format per un sol bloc de pedra que ha estat tallat conformant una base i un capçal de seccions rectangulars i, al mig, dos cilindres de secció ovalada. Els cilindres tenen incises a tot el volt unes aspes. Es tracta d’un element decoratiu de tradició visigòtica (SITJES, 1977: 214-215). Aquests tenants fan 60 cm d'alt i la base fa 52 per 32 cm.

BARRAL, X. (1981). L’art pre-romànic a Catalunya. Segles IX-X. Ed. 62, Barcelona, p. 231.

JUNYENT, E. (1983). L’arquitectura religiosa a Catalunya abans del romànic. Curial Edicions Catalanes – Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 170-171, 217.

JUNYENT, F.; MAZCUÑÁN, A. (1984). “Sant Cugat Salou (o del Racó)”. Catalunya Romànica. El Bages, volum XI. Fundació Enciclopèdia Catalana. Barcelona, p. 342-345.

SITJES, X. (1977). Les esglésies pre-romàniques de Bages, Berguedà i Cardener. Manresa, p. 123-125, 195-196.