Teatre principal
Arenys de Mar

    Maresme
    Carrer de l'Església, núms. 45-47
    Emplaçament
    Nucli antic

    Coordenades:

    41.58189
    2.54808
    462329
    4603454
    Número de fitxa
    08006 - 91
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament d'Arenys de Mar (Riera del Bisbe Pol, núm. 8, 08350 Arenys de Mar)
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Teatre municipal ubicat dins la trama urbana d'un carrer (de l'Església) format per cases de cós en el segle XVIII, al costat de l'actual Museu Municipal que era l'antic hospital.

    Es tracta d'un gran edifici de dues plantes amb una gran portalada d'estil neoclàssic emmarcada per dues columnes. La façana està coronada per un frontó triangular, amb un òcul central. Una cornisa motllurada, amb força voladís, separa horitzontalment la façana en dos trams.

    La darrera reforma del Teatre Principal d’Arenys de Mar es va reinaugurar el 7 de juliol de 2005, en el marc de les festes de Sant Zenon, prop de sis anys després d’haver tancat les portes per motius de seguretat. L’estrena d’aquest nou espai escènic municipal ha estat possible gràcies a la cessió de la Societat Coral l’Esperança a l’Ajuntament d’Arenys de Mar, que es va fer efectiva l’octubre de 2002.

    El teatre ha estat completament rehabilitat. Del vell equipament, pràcticament no en queda res. Per a la inauguració, es va posar damunt l’escenari l’obra “Un repente de comèdia”, un recosit de comèdies del dramaturg arenyenc Josep M. Arnau, que fa uns 150 anys ja es van representar en el mateix espai.

    El Teatre Principal es construeix a la casa d’en Beulaigua, quan, l’any 1828, el consistori la compra i que serviria per fer-hi totes les representacions i actes que s’organitzaven des de l’hospital de Sant Jaume per recollir fons.

    Els obrers que hi van treballar ho van fer de franc, amb torns de quatre hores a la setmana. També es finançava amb l’aportació i donatius d’arenyencs. Fins i tot en Josep Xifré va fer una aportació de mil duros.

    Pertany a l'Ajuntament després de la cessió que en va fer la Societat Coral l'Esperança per facilitar la seva reforma.

     

    BADOSA, J; DOÑATE, C; MESTRE, F; RABELLA, J; RAMIS, C i RIBA, J.M. (1972). Treball – Inventari sobre el patrimoni artístico-arquitectònic d’Arenys de Mar, segles XVI-XX. Inèdit.

    BADOSA, Josep i MILÀ, Salvador (1990). Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic. Ajuntament d’Arenys de Mar;  Aprovat pel Ple en data 22 de març de 1990.

    CASTILLO i RABASCALL, Maria del (2006). El carrer de La Torre. Històries novel·lades d’un tros d’Arenys. Arenys de Mar: Amics del carrer d La Torre.

    MANCIÑEIRAS, Juan Antonio; PARÉS, Manel i CASADEMONT, Ricard (2014). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic d’Arenys de Mar. Ajuntament d’Arenys de Mar (pendent d’aprovació).

    PONS i GURI, Josep M. (1999). Quan nasqué, s'emancipà i s'organitza una vila (Arenys de Mar, 1574-1720). Pagès editors i Ajuntament d'Arenys de Mar.