Entre els anys 1920 i 1930 es desenvolupà la segona gran reforma de la colònia Palà de Torroella. A partir de 1928 es va construir un nou carrer que sortia de l’església i de l’antic convent de monges. S’hi edificaren el nou casino, amb sala de ball, teatre-cinema i cafè, i vuit habitatges, al nord dels quals més endavant es construïren tres xalets: un per al mestre, un per a l’escola (inaugurada el maig de 1928) i un xalet per al capellà. Els anys 1930 només feien teatre els nois, però els Pastorets els feien conjuntament nois i noies. Eren dirigits per mossèn Badia o pel senyor Francisco, un dels amos que tenia inquietuds culturals.
Amb la fi de la guerra mossèn Josep Armengou va animar molt la vida cultural i el teatre a la colònia, i s’hi van fer nombroses representacions, la majoria en català. Als anys 1950 es va construir el camp de futbol i el teatre es va remodelar en profunditat. Les obres realitzades van dotar el nou teatre, inaugurat el 1950, de luxosos detalls decoratius propis de les grans sales que també tenien altres colònies tèxtils. Tenia calefacció i estava decorat amb làmpades i motllures art-déco. L’escenari es va canviar de banda. S’hi van instal·lar teler per als decorats, tramoies i il·luminació, i un gran amfiteatre decorat amb fusta treballada i cortinatges. Els amos hi tenien dues llotges: una per a cada germà. Les projeccions de cinema s’anunciaven en pissarres col·locades a la carretera i a l’escola.
Amb els anys el teatre es va degradar, sobretot després del tancament de la fàbrica, l’any 1971. L’Agrupació Cultural Pi Tort va fer-ne un manteniment mínim durant molts anys. L’any 1996 es va fer una remodelació exterior de la sala del teatre i l’electrificació interna. L’any 2003 l’Ajuntament de Navàs va inaugurar la reforma del teatre-cinema de Palà de Torroella.