Teatre
Navàs

Bages
    Carrer de la Terrassa (Palà de Torroella). Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Carretera a Cardona (C-55), al km 52,2 sortida en direcció a Palà de Torroella
    356

41.85625
    1.7205
    393796
    4634607
    08141 - 245
    Art Decó
    1928, 1950
    Lúdic/Cultural
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Sala de teatre i cinema de Palà de Torroella, reconstruïda i remodelada el 1950 amb detalls decoratius d’art déco. És un edifici de planta rectangular, amb façana principal orientada al carrer de la Terrassa. La façana s’ordena a partir d’un eix de simetria format per un gran finestral central que ocupa pràcticament la totalitat de l’alçada de l’edifici. És format per tres obertures coronades per arcs de mig punt, la central de major dimensió i dividida en tres. A ambdós costats, en la part superior hi trobem sengles conjunts de cinc petites finestres coronades per arcs de mig punt i unides entre si per un ampit volat amb motllura. A la part baixa, en canvi, les obertures no són simètriques. La façana queda coronada per un fris de pedra format per petites lames verticals. El parament és arrebossat i pintat, i totes les obertures queden emmarcades per un aplacat de pedra.

A l’interior la sala conserva l’escenari i, a la part oposada, un galliner de forma sinuosa i dues llotges a la planta baixa. Eren destinats a cadascun dels dos germans propietaris de la colònia industrial. Les fusteries conserven motllures amb decoració art déco que són fruit de la remodelació que s’hi va fer a la dècada de 1950. També es conserva un antic projector de cinema de la marca Ossa.

Entre els anys 1920 i 1930 es desenvolupà la segona gran reforma de la colònia Palà de Torroella. A partir de 1928 es va construir un nou carrer que sortia de l’església i de l’antic convent de monges. S’hi edificaren el nou casino, amb sala de ball, teatre-cinema i cafè, i vuit habitatges, al nord dels quals més endavant es construïren tres xalets: un per al mestre, un per a l’escola (inaugurada el maig de 1928) i un xalet per al capellà. Els anys 1930 només feien teatre els nois, però els Pastorets els feien conjuntament nois i noies. Eren dirigits per mossèn Badia o pel senyor Francisco, un dels amos que tenia inquietuds culturals.

Amb la fi de la guerra mossèn Josep Armengou va animar molt la vida cultural i el teatre a la colònia, i s’hi van fer nombroses representacions, la majoria en català. Als anys 1950 es va construir el camp de futbol i el teatre es va remodelar en profunditat. Les obres realitzades van dotar el nou teatre, inaugurat el 1950, de luxosos detalls decoratius propis de les grans sales que també tenien altres colònies tèxtils. Tenia calefacció i estava decorat amb làmpades i motllures art-déco. L’escenari es va canviar de banda. S’hi van instal·lar teler per als decorats, tramoies i il·luminació, i un gran amfiteatre decorat amb fusta treballada i cortinatges. Els amos hi tenien dues llotges: una per a cada germà. Les projeccions de cinema s’anunciaven en pissarres col·locades a la carretera i a l’escola.

Amb els anys el teatre es va degradar, sobretot després del tancament de la fàbrica, l’any 1971. L’Agrupació Cultural Pi Tort va fer-ne un manteniment mínim durant molts anys. L’any 1996 es va fer una remodelació exterior de la sala del teatre i l’electrificació interna. L’any 2003 l’Ajuntament de Navàs va inaugurar la reforma del teatre-cinema de Palà de Torroella.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí. Berga, 324-335.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxes 04.06.EA.