Antiga Porteria
Navàs

Bages
    Carretera de Cardona (Palà de Torroella). Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 52,2, sortida a Palà de Torroella.
    337

41.85493
    1.72
    393752
    4634461
    08141 - 246
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 04.05.EA. Nivell 3. Parcial
    Administratiu
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Petit edifici aïllat, situat al costat de la carretera i que era la porteria per on s’accedia al recinte fabril de la colònia Palà de Torroella. És de planta rectangular i consta de planta baixa més un pis. Es troba en un terreny amb desnivell, de manera que des de la carretera s’hi accedeix directament al primer pis, mentre que des de l’interior del recinte té dues portes que donen a la planta baixa. L’element més remarcable és la teulada, a duess vessants i amb el carener paral·lel a la façana principal però, pel costat nord, amb dues mansardes sense obertures que formen dos careners perpendiculars. El ràfec és decorat amb cabirons de fusta pintats i les crestes de la teulada són rematades per pinacles.

Les diferents façanes no tenen un ordre de composició clar, i s’han modificat en diferents reformes. Les obertures són de diferents proporcions, i responen tan sols a la funcionalitat de l’edifici. A la façana est s’hi ubicava la porta d’accés a través de tres graons, actualment desapareguts. Al costat esquerra hi ha adossat un banc conegut com “el banc de la pega”. El parament de l’edifici és arrebossat i pintat, i totes les obertures queden emmarcades amb una tonalitat més fosca.

L’antiga porteria és una construcció que es pot datar entre finals del segle XIX i inicis del XX. Va passar a ser propietat municipal l’any 1994, juntament amb el camp de futbol. L’any 2003 va ser rehabilitada.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí. Berga.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxes 04.05.EA.