Sireni de Mas Romeu
Olèrdola

VINSEUM, Plaça Jaume I, 1 08720 Vilafranca del Penedès, Barcelona

Neògen
    Museu de les Cultures del Vi, VINSEUM
    Lluís Rius i Font , Oficina de Patrimoni Cultural
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Nova espècie de sireni de la família dels dugons actuals. Es tracta d'un mateix individu de Metaxytherium catalaunicum amb: crani, mandíbula, atlas, axis, una cervical i fragments de costelles, trobat a la pedrera de Mas Romeu Vell ( Olèrdola), després de tot un periple de circumstàncies va ser dipositat al Museu Comarcal de Vilafranca de Penedès en el 1950, avui Museu de les Cultures de Vi amb el núm. de registre1210, gràcies a la gestions que va fer el mossèn Lluís Via i Boada, aleshores vinculat al museu de Geologia del Seminari Conciliar de Barcelona.

Aquesta resta va ser especialment important perquè va permetre la determinació a nivell genèric d'altres elements aïllades i fragmentaries en d'altres indrets de la conca penedesenca com: Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Moja, Sant Pere de Ribes, Santa Margarida i els Monjos, Santa Oliva del Penedès i Subirats.

G.Pilleri, J. Biosca, L.Via ( 1989) The tertiary serenia of catalonia. Brain Anatomy Institute. Ostermundingen ( Bern)- Switzerland. G.Pilleri, J. Biosca, L.Via ( 1990) Els sirenis fòssils del Penedès. Olerdulae, any XV Num. 1,2,3,4. Gener-Desembre (separata) Via Boada y Santafe Llopis( 1985) Sirenios actuales y fósiles, Mundo Científico núm. 44,pp142-146 Via L.(1950) Un mostruo marino en Vilafranca. Acción Católica, n.33( extraord) p.8 Vilafranca del Penedès