Sínia de Castellnou
Castellnou de Bages

Al camí que va del camí de Santpedor a Castellnou al nucli antic
    A 95m de l'Ajuntament, tocant al riu d'Or

El cobert està en força mal estat i, a més, hi ha molta vegetació a la zona de l'eix de l'animal
    Laura Llorens Travé i Jordi Tornés Bes

Sínia construïda aprofitant el desnivell del terreny, tocant al riu d'Or. A la zona del desnivell es pot apreciar un cos de forma circular fet amb pedra seca (els carreus estan enfalcats per pedres més petites). Sobre aquest cos trobem un cobert de dos aiguavessos amb la teulada feta de teules ceràmiques, però amb un afegit d'uralita a sobre més recent. Les parets que sostenen la coberta són de pedra i argamassa, i conserven part de l'arrebossat. Una llarga biga de fusta va de paret a paret del cobert i sosté l'eix de ferro on es lligava l'animal.
    La sínia és una: "màquina d'elevar aigua que consisteix en una roda horitzontal, accionada per un animal que dóna voltes fermat a l'extrem d'un pal horitzontal solidari amb el seu eix, que engrana amb una altra roda vertical que mou una cadena sense fi, proveïda de catúfols en tota la seva llargada, l'extrem inferior de la qual és submergida a l'aigua del pou" http://www.grec.net/home/cel/dicc.htm

La sínia es troba a l'extrem d'un camp, de manera que no hi ha cap camí per poder arribar-hi

La sínia és un dels mecanismes més freqüents a l'hora d'extreure aigua. S'introdueix a la península ibèrica en època andalusina. Arribarà als comtats catalans durant el segle XI.

AA.VV. (2004). L'arquitectura de l'aigua. Pagès Editors. Lleida.
    VILA ROVIRA, Pere (1991). Recull Històric. Castellnou de Bages. Ajuntament de Castellnou de Bages.