Sindicat o Cooperativa Argrària
Palau-solità i Plegamans

  Vallès Occidental
  C. Anselm Clavé, 17, 08184 Palau-solità i Plegamans.

  Coordenades:

  41.5874
  2.17932
  431596
  4604293
  Número de fitxa
  08156 - 44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1920
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg de béns a protegir POUM (2015), nº 1.04. BCIL.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.: 32800.
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  1644302DG3014S0001KO
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Edifici de planta rectangular, que consta d'una sola planta d'alçada reguladora força important, degut al seu ús originari. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga i el carener perpendicular a la façana principal.
  L'estructura és de murs portants amb encavallades de fusta.
  En les façanes hi ha un clar ordre en la disposició i en el tipus d'obertures. Les dues façanes s'ordenen mitjançant uns eixos verticals, que determinen la posició de les obertures.
  La façana principal es composa simètrica respecte a un eix central, amb un component clarament vertical, rematada per un coronament a mode de barana o ampit, que amaga la coberta amb ornamentacions modernistes.
  Les façanes presenten unes formes ondulants, amb obertures d'estil modernista-noucentista; encara que, en conjunt, l'edifici es considera d'estil noucentista.
  L'entrada principal, orientada a l'est, és un arc de mig punt i, a banda, es situen dues obertures, una d'elles cega, amb forma trilobulada. Aquesta seqüència d'obertures, dues trifoliades i una central d'arc de mig punt, es repeteix en la façana nord. En aquesta banda, s'obren en un nivell superior, tres petites obertures (òculs) amb forma de creu, l'eix vertical de les quals es troba arrodonit. Aquestes divisions modulars del mur lateral s'accentuen per pilars adossats.
  L'acabat de la façana és arrebossat i pintat.

  L'any 1916 es va fundar el Sindicat Agrícola amb l'objectiu de facilitar als pagesos l'adquisició d'adobs a bon preu i aconseguir facilitats de pagament.
  Gràcies al moviment econòmic, el Sindicat va arribar fins i tot a tenir una "Caja Rural". Ara és la botiga de la Cooperativa (ús comercial).

  GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2009) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Palau-solità i Plegamans).
  ROIG BUXÓ, J. (ARRAGO S.L.) (2014) Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic i arqueològic. POUM. Palau-solità i Plegamans: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.