Serrat de Viranes
Gaià

Sector sud-est del terme de Gaià
    Camí que passa per Viranes direcció E 1 km, camí que ressegueix carena S/W 1500 m i corriol N

V-! aC
    Estat de conservació desconegut
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment arqueològic d'època ibèrica que es coneix tan sols per la troballa de ceràmica superficial. Es troba emplaçat a la part sud-oest del Serrat de Viranes, la carena del qual delimita els termes municipals de Gaià amb els de Sallent i Avinyó. Concretament a la part alta del serrat, uns 600 m al sud de la casa anomenada Viranes. Tot el serrat és un indret alt i dominant. El punt on s'han identificat les restes ceràmiques és al vessant sud del serrat, vora un corriol que condueix cap a la fita que marca el punt més alt del turó i majoritàriament en terme d'Avinyó. Al voltant d'aquesta zona Josep M. Badia hi ha recollit fragments diversos de ceràmica ibèrica. Una dada que podria ser significativa és que l'indret es coneix tradicionalment amb el topònim de l'Ossera.

Informació facilitada per Josep M. Badia.

BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51.