Serrat de l'Àliga
Gaià

Secttor sud-oest del terme de Gaià
    Des de Galera camí en direcció nord-est uns 2 km, i corriol direcció sud-oest uns 300 m

Jordi Piñero Subirana

Serrat o turó que en el seu cim adopta una forma més o menys cònica força peculiar. Està emplaçat a la part sud-oest del terme de Gaià, molt a prop de la serra de Vilagaià, que divideix els cursos fluvials entre est i oest. Amb 527 metres d'altitud és un dels cims més alts del terme i un dels tres turons o serrats emblemàtics de Gaià, juntament amb el de Santa Àgata i el de Puig Gaiart. La part final del cim és erma i abrupta per l'aflorament d'una massa rocallosa. És un indret dominant i amb excel·lents vistes en totes direccions.
    Entorn del cim s'hi han identificat vestigis arqueològics de tipologia i època incerta, que podrien correspondre a un punt de vigilància alt-medieval, potser amb una fase prèvia en la prehistòria recent.