Serramorena
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Mejà
    Ctra. de Salo (BV-3002), al km. 6,1 camí direcció N 1.800 m. A cal Rojas seguir camí N-E uns 500 m

Catàleg de masies (núm. 13)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada a la part central de l'altiplà on hi ha el raval de Mejà. Està formada per un cos residencial de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos, el qual té adossat al sud-oest un cobert de recent construcció i un altre a la part posterior. La casa està envoltada per altres construccions corresponents a una granja moderna. Originàriament era més petita, i fou ampliada per la part davantera i posterior. En els darrers anys ha estat reformada substancialment: els murs són arrebossats amb ciment, s'ha afegit una terrassa a la part davantera i s'han regularitzat les obertures. El resultat és que exteriorment gairebé no és visible la construcció tradicional, tot i que la casa ha conservat els volums originaris. A l'interior es conserva el celler i una tina.

Informació oral facilitada per Ignasi Puig Tomasa i Joan Puig Mujal

Serramorena va ser construïda pels avantpassats de la família Puig, que encara hi viuen. Probablement va ser al segle XIX, com és el cas en la majoria de casetes que formen el raval de Mejà situat en aquest altiplà. El primer personatge del que tenen record és Joan Puig Prat, que va néixer entorn de 1909 ja en aquesta casa. La seva esposa era Lídia Tomasa Puig, filla de Claret de la Serra. L'hereu fou Ignasi Puig Tomasa. Des del seu record els Puig han estat sempre propietaris de Serramorena, que era una casa molt humil i amb poc terreny. Treballaven com a parcers en terres dels masos més grans, com els de Claret de la Serra i Horta. Principalment vivien de la vinya i del treball de bosc, i anaven a vendre vi en pobles de l'entorn, com per exemple a Su.