Serradora de Cal Floret
Carme

Avinguda Catalunya, 9
    Al nucli urbà.

Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

En un cobert del pati de la casa urbana de Cal Floret s'hi ubicava fins fa pocs anys una serradora, el mecanisme de la qual actualment no es conserva (només roman alguna politja original). L'espai que cobria aquest mecanisme, dit també serradora, esta constituït per una gran encavallada de fusta que suporta una coberta a dues vessants feta a base de rajola que es recolza en pilars (fets a base de maó) i també en alguna columna de fusta. Tot plegat configura un espai de planta rectangular, obert a un vent, a l'est (el cobert aprofita part de les façanes d'obra de la casa). La serra, avui desapareguda, funcionava amb energia elèctrica.

En aquest espai de Cal Flo s'hi conserva maquinària diversa provinent de la fàbrica Cross de Badalona.

La casa de Cal Floret fou construïda cap a 1930, i la seva Serradora cap a 1932. Segons testimoni de la família propietària, es conserva en mans particulars documentació del segle XVIII que parla d'una serra que explotava un tal Flo, tot i que segons la mateixa família es tractaria d'una serra emplaçada en un lloc diferent al que s'està descrivint, molt probablement més proper al rec, ja que en aquells moments un mecanisme d'aquestes característiques necessitava la força hidràulica per funcionar. A la serradora de Cal Flo, que es va inaugurar el 1932, s'hi feia llenya (que posteriorment es carregava a l'estació de tren de la Pobla i es distribuïa per Barcelona), rodes de molí (al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa se'n conserva una feta en aquesta serradora), bigues per a les encavallades, taps pels mandrils de les bovines de paper, palets, travesses de tren, cordeleres, i taps de botes de totes les mides. Cal remarcar que el mecanisme estava habilitat per fabricar bigues de fins a 89 m de llargada. La Serradora de Cal Flo va deixar de funcionar cap a mitjans dels anys 60' del segle XX.