Serra de Vilagaià
Gaià

Prehistòric
    Edats dels Metalls
    X-VaC
    Estat de conservació desconegut
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment consistent en troballes superficials pertanyents a un possible poblat de l'època del bronze final o primera edat del ferro. Es troba emplaçat al vessant sud-est de la serra de Vilagaià, en un petit replà situat en una zona intermèdia abans d'assolir les cotes més altes del turó. Consta de dos nuclis separats a una certa distància. Un primer sector és al sud-oest, entorn del camí que discorre per aquesta zona (coordenades UTM ETRS89: 408971;4640238). El segon sector és al nord-est, un tram més amunt del mateix camí i a uns 400 m de distància del primer (coordenades UTM ETRS89: 409242;4640605). Es tracta d'una zona feréstega i pràcticament sense vestigis de poblament ni d'ocupació antròpica moderna, a una certa alçada respecte de les planes de l'entorn i amb un bon domini visual sobre la zona de Vilagaià i la vall formada per la riera de Gaià.
    En aquests dos indrets Josep M. BADIA (1984) va donar notícia d'haver-hi recollit ceràmica igual a la que Joan Serra Vilaró (arqueòleg de la primera meitat del segle XX) va trobar al poblat de Merlès, a Sant Pau de Pinós, i que és coneguda com a ceràmica del tipus Merlès. La composició de la pasta, les seves formes i decoracions són iguals. Aquesta ceràmica es pot datar al període del bronze final o a la primera edat del ferro (entre els anís 1000 i 450 aC). En aquest indret també s'hi han recollit pedres polides per a moldre. El fet que no s'hi hagi trobat ceràmica d'altres cronologies, i tampoc cap indici d'estructura constructiva, indueix a pensar que podria tractar-se d'un assentament puntual. Tanmateix, en algun punt la ceràmica recollida és força abundant, i en un retall al marge del camí (al sector nord-est) fins i tot es pot observar una certa profunditat estratigràfica. Cal dir que al terme de Gaià hi ha un altre jaciment de característiques similars, on apareix aquest mateix tipus de ceràmica, uns 2,3 km al nord. És el que es coneix com el Clot del Puig. D'altra banda, el poblat de Merlès (a Sant Pau de Pinós) es troba uns 8 km al nord-est en línia recta.

Informació facilitada per Josep M. Badia

BADIA I MASGRAU, J. M. (1984). "Dades històriques i arqueològiques entorn de Navàs". XXVI Assemblea Intercomarcal d'estudiosos (1981). Manresa: Centre d'Estudis del Bages, Vol. I. p.115-121.
    BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51
    DAURA, A.; GALOBART, J. (1982). L'arqueologia al Bages, Vol. I. (Les Fonts: Quaderns de recerca i divulgació; núm. 5), Col·legi de Doctors i Llicenciats, Manresa, p. 87.
    DAURA, Antoni; GALOBART, Joan; PIÑERO, Jordi (1995). L'Arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages, Monogràfics, núm. 15, Manresa. P.130.