Cal Tiquet (jaciment)
Gaià

Al sector sud-oest del terme de Gaià
    Ctra. a Galera (BV-4402), al km. 0,1 camí direcció nord-est uns 700 m

VaC/VdC
    Estat de conservació desconegut, probablement força arrasat
    Jordi Piñero Subirana

Establiment d'època ibèrica que va perdurar en època romana i que es coneix tan sols per la troballa de ceràmica superficial. Es troba emplaçat en un promontori allargassat i de poca alçària, enmig d'una àmplia esplanada dedicada a camps de cereal. El jaciment està uns 300 m al nord-oest de la casa de pagès coneguda com cal Tiquet. En el vessant entre la part alta de la carena i el camp situat al sud l'estudiós Josep M Badia hi ha localitzat fragments de ceràmica i material d'època ibèrica i romana. Entre d'altres, tègula i ceràmica sigil·lada, així com també una destral de pedra polida. Es tracta de material força dispers i no gaire abundant. Amb aquestes dades es pot pensar en un petit nucli pagès d'època ibèrica que posteriorment hauria evolucionat cap a una petita vil·la romana. Cal dir que uns 900 m a l'est d'aquest indret hi ha el mas Vilagaià, en el qual hi ha indicis força sòlids que podria derivar d'una important vil·la romana, amb vestigis que s'estenen al llarg d'una àrea força àmplia. No es pot descartar que el petit nucli de cal Tiquet tingués algun tipus de vinculació amb un nucli més important que es trobaria a Vilagaià.

Informació facilitada per Josep M. Badia

BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51.