Sepulcre de l'autopista o de Ca l'Arnabat Vilafranca del Penedès

Alt Penedès
Pont AP-7 Sortida Vilafranca Sud

Coordenades:

41.3316
1.71115
392150
4576370
08305-160
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Prehistòric
Neolític
Dolent
destruït
Legal
Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
Si:CC.AA 06 i 7492
Fàcil
Social
Pública
M.O.P.U
Jordi Montlló Bolart

En fer el pont de l'AP-7, prop de Ca l'Arnabat, a 2 m de fondària es trobà una estructura d'enterrament, destruint-se ràpidament. L'encarregat va recollir un crani sencer i la notícia arribà a P. Giró que va recollir alguns fragments d'ossos i 2 de ceràmica en les piles de terra de les inmediacions. Interrogant als obrers aconseguí averiguar que eren 4 individus inhumats i que estaven en posició encogida. Giró dedueix que aquestes característiques junt amb la troballa d'una llosa natural i sense cap senyal que feia uns 40 x 40 x 5 cm, amb varies osques laterals, fan que la troballa sembli un sepulcre de fossa.
Per la descripció dels obrers Giró atribueix a 2 adults i 2 infants de 7-8 anys els enterraments, reforçant aquests arguments amb l'opinió del doctor Cuadras que va examinar un maxil·lar. Un dels cranis es trobà desplaçat als peus d'un inhumat.
El material recollit fou 2 ceràmiques (una es informe a mà), l'altre és un fragment de bol amb vora, carena i base. Les restes humanes dels 4 individus estan totalment fragmentades (18 fragments de crani, 3 de costella, 5 caps de fèmur, 1 de pelvis i un indeterminat).

Giró va recollir el material apilat als marges de terra de l'obra de la carretera el març de l'any 1972.

Carta Arqueològica de l'Alt Penedès: Vilafranca del Penedès. Inventari i Documentació del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.