Selves
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Carretera BV-3003 i continuar per subsegüent pista. Uns 500 m després de Castelltallat camí sud

XV-XX
    Catàleg de masies (núm. 103)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de grans dimensions situada en un contrafort meridional de la serra de Castelltallat. La casa es troba molt ben emplaçada al cim d'un turonet força dominant, amb bones vistes i amb contacte visual amb el turó on hi havia el castell de Castelltallat, molt proper. El conjunt adopta una planta irregular, fruit de múltiples ampliacions des d'un nucli originari més reduït. Consta de planta baixa més dos pisos. La part més antiga és la del sector nord-est, on trobem uns murs de molt bona qualitat, fets amb carreus petits però ben escairats i disposats en filades. Per aquesta banda la construcció, molt alta, té un aspecte de casa fortificada. S'hi conserva una petita finestra amb un interessant arc mixtilini de tradició renaixentista. D'aquest nucli inicial la casa s'amplià cap al sud i l'oest. Actualment la façana principal és la de migdia, i queda pràcticament tapada per un petit pati davanter amb coberts. Al primer pis d'aquesta façana s'hi ha afegit una galeria amb tres arcades. La façana de ponent sembla obra ja del segle XIX, i l'any 1953 s'hi va adossar una escala d'inspiració gaudiniana que permet accedir al pis superior. A l'angle sud-oest hi ha adossat un petit habitatge que era la masoveria. A la part de ponent, separada del conjunt, trobem una interessant pallissa, amb una gran obertura en forma d'arcada i cobert voladís a la part davantera. Al costat nord hi ha adossat un cobert més baix.

Llinda a la façana de ponent: 1827
    Porta sobre l'escala lateral de ponent: 1879
    Inscripció a l'escala de ponent: 1953
    Informació oral facilitada per Miquel Ferrer Serra, de cal Sec

En un turó molt a prop d'aquesta casa hi ha vestigis d'un poblat ibèric. Amb una posició també dominant i molt propera a l'antic castell de Castelltallat, les Selves devia ser un dels masos primerencs que en època medieval es va establir al voltant d'aquesta fortalesa, com Governa, Soldevila o cal Pons. Igual que altres masos de la zona, té la particularitat d'estar situat gairebé a tocar d'un altre mas, en aquest cas cal Vinyes Vell. Segons dades del cadastre, consta que ja existia el 1492. En un capbreu de Castelltallat fet l'any 1686 pels ducs de Cardona el mas Selva consta que era propietat de Jaume Vutgés o Utgés i Selva. No pagava cens com la majoria de masos, sinó només el delme i carnelatge. Des del seu nucli originari a la part nord-est, amb un tipus de construcció que sembla una fortificació, el mas va créixer i va prosperar durant els segles XVII, XVIII i XIX. Està clar que era un dels masos principals de Castelltallat, però no en coneixem gaires notícies antigues. Almenys en els darrers temps Selves estava unit al mas Governa i era una de les propietats més grans. Al tombant del segle XIX el propietari era Domingo Selvas Duocastella, casat amb Maria Carné Composada. El tercer fill d'aquest matrimoni fou Joan Selves i Carné (1898-1934): un influent periodista, advocat i polític durant la segona República. Quan era petit la seva família es traslladà del mas Selves a Manresa. Joan es llicencià en dret i exercí com a advocat. Durant el període republicà fou el primer alcalde de Manresa i més tard ostentà diversos càrrecs al govern de la Generalitat: conseller d'Agricultura i Economia, de Governació, comissari d'ordre públic i Governador General de Catalunya. Morí el 29 de juny de 1934. En èpoques més recents a la masia de Selves hi havia masovers, i diversos membres de la família Selves hi anaven a estiuejar. La propietat ja s'havia partit i les filles del propietari van obtenir cadascuna un dels masos: Selves i Governa.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 17, 18, 26, 38, 110, 111, 135, 137, 150-154, 156-158, 182-185, 198.