Secció d'una branca de l'Alzina de can Padró Palau-solità i Plegamans

Vallès Occidental
Can Cortès. Camí Reial, 56, 08184, Palau-solità i Plegamans.
08156-178
Patrimoni moble
Objecte
Contemporani
XXI
Bo
Física
A l'interior de can Cortès.
Obert
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Virgínia Cepero González

Es tracta de la secció transversal d'una de les grans branques de la desapareguda alzina de can Padró.
Es troba exposada en una vitrina i acompanyada de fotografies antigues i textos explicatius sobre la històrica alzina.

Es conserven uns troncs de l'alzina de can Padró a can Boada, en mal estat.

L'Alzina de can Padró va ser, durant molts anys, l'emblema del municipi i testimoni de molts esdeveniments de la vida dels palauencs. Es calcula que tenia uns 250 anys quan va morir.
Des de l'any 1928, i durant moltes festes majors, sota les seves branques s'hi instal·lava l'envelat. També va ser escenari de diades sardanistes i d'altres actes culturals. Durant uns anys va ser el lema del segell oficial de l'Ajuntament.
Va créixer al mig del pla, envoltada de camps de conreu que es regaven abundosament. Pels volts de la dècada dels anys 60 del segle passat es va fer vella, i la urbanització progressiva del seu entorn (cotxes, ciment, manca d'espai...) va contribuir a la seva davallada i, tot i que es van fer esforços per salvar-la, no es va recuperar.
Segons la tradició oral, fa uns tres-cents anys va esclatar una forta tempesta, i un llamp va caure sobre una immensa alzina i la va ferir de mort. Els antics habitants de Palau hi van plantar al mateix lloc un aglà d'aquell arbre com a testimoni de continuïtat, i hi va néixer l'alzina de can Padró.