Santa Maria de Cornet
Sallent

  Bages
  Cornet
  Emplaçament
  A 1 km. de la carretera, en direcció N. P.K. 35 de la BV-4313

  Coordenades:

  41.89532
  1.93731
  411846
  4638700
  Número de fitxa
  08191-34
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Modern
  Barroc
  Segle
  XII-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Cap a meitats dels anys 70 va tenir una notable restauració amb l'eliminació de construccions modernes que hi eren enganxades.
  Protecció
  Legal
  Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  ACCN: 16968
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic
  Autor de la fitxa
  Lluís Len / Jaume Perarnau

  Nau no gaire gran però ample, amb absis en semicercle. Volta de mig punt amb arcs torals, planta trapezial i dues capelles laterals més baixes fetes el segle XVII. Portalada adovellada, amb fris, arquivoltes i capitells amb motius animals (s. XII). Els dos capitells de l'entrada són habituals a la zona Bages-Osona. Campanar, sobre els murs de la nau, del segle XVII, de torre quadrada amb 2 campanes, rematat per una balustrada i amb rellotge de sol. Aparell de l'edifici irregular, amb blocs de pedra de diferents tamanys. També al centre de l'absis hi ha una petita finestra de doble esqueixada amb motius ornamentals animals als capitells (s. XII). Pica beneitera en forma de petxina (s. XVII).

  Llinda a l'ala esquerra de l'altar datada el 1639. A l'escalinata del pati posterior a l'absis i sota la casa de la rectoria es conserven diferents tapes d'antics ossaris. Es conserva a la rectoria valuoses mostres d'orfebreria religiosa renaixentista: encenser, calze i copó (s. XVII) i barroca: custòdia i creu processional (s. XVIII). També es conserva l'antiga imatge de Sant Pere que formava part del retaule barroc de Sant Joan i Sant Pere (1679)

  Documentada des del segle XI, tot i que el lloc de Cornet és citat amb anterioritat. Va tenir molt aviat funcions parroquials. L'any 1936 es van destruir els retaules barrocs del Roser (s. XVII) , de Sant Joan i Sant Isidre (s. XVIII) i l'altar major (1730)

  AA.DD "Catalunya Romànica" .- Ed. Enciclopèdia Catalana .- Barcelona 1984 .- Vol. XI .- p.360 BENET, Albert "Història del Bages" .- Vol II .- Manresa 1988 .- p.280 VILLEGAS, Francesc "El romànic del Bages" .- Manresa 1982 .- p.185