Santa Maria de Cornet
Sallent

    Bages
    Cornet
    Emplaçament
    A 1 km. de la carretera, en direcció N. P.K. 35 de la BV-4313

    Coordenades:

    41.89532
    1.93731
    411846
    4638700
    Número de fitxa
    08191-34
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Romànic
    Modern
    Barroc
    Segle
    XII-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Cap a meitats dels anys 70 va tenir una notable restauració amb l'eliminació de construccions modernes que hi eren enganxades.
    Protecció
    Legal
    Catàleg Urbanístic (26-5-1999)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    ACCN: 16968
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic
    Autoria de la fitxa
    Lluís Len / Jaume Perarnau

    Nau no gaire gran però ample, amb absis en semicercle. Volta de mig punt amb arcs torals, planta trapezial i dues capelles laterals més baixes fetes el segle XVII. Portalada adovellada, amb fris, arquivoltes i capitells amb motius animals (s. XII). Els dos capitells de l'entrada són habituals a la zona Bages-Osona. Campanar, sobre els murs de la nau, del segle XVII, de torre quadrada amb 2 campanes, rematat per una balustrada i amb rellotge de sol. Aparell de l'edifici irregular, amb blocs de pedra de diferents tamanys. També al centre de l'absis hi ha una petita finestra de doble esqueixada amb motius ornamentals animals als capitells (s. XII). Pica beneitera en forma de petxina (s. XVII).

    Llinda a l'ala esquerra de l'altar datada el 1639. A l'escalinata del pati posterior a l'absis i sota la casa de la rectoria es conserven diferents tapes d'antics ossaris. Es conserva a la rectoria valuoses mostres d'orfebreria religiosa renaixentista: encenser, calze i copó (s. XVII) i barroca: custòdia i creu processional (s. XVIII). També es conserva l'antiga imatge de Sant Pere que formava part del retaule barroc de Sant Joan i Sant Pere (1679)

    Documentada des del segle XI, tot i que el lloc de Cornet és citat amb anterioritat. Va tenir molt aviat funcions parroquials. L'any 1936 es van destruir els retaules barrocs del Roser (s. XVII) , de Sant Joan i Sant Isidre (s. XVIII) i l'altar major (1730)

    AA.DD "Catalunya Romànica" .- Ed. Enciclopèdia Catalana .- Barcelona 1984 .- Vol. XI .- p.360 BENET, Albert "Història del Bages" .- Vol II .- Manresa 1988 .- p.280 VILLEGAS, Francesc "El romànic del Bages" .- Manresa 1982 .- p.185