Santa Margarida d'Agullàdols
Mediona

Fitxa ARQ 013 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Inventari del Patrimoni Arquitectònic, 2698
    Cultural
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Església amb una nau de planta rectangular rematada en absis semicircular. La porta original, amb arc de mig punt adovellat, es troba en el lateral orientat a migdia, acompanyat per arcuacions cegues llombardes entre lesenes que s’estenen fins l’exterior de l’absis, on s'hi obren tres finestres de dobles esqueixada. El lateral nord, no obstant, no està decorat, i s’hi adossen dos contraforts.

Més enllà de l’obra original, hi són visibles diverses reformes. En primer lloc, tota la construcció va ser sobrealçada, configurant una coberta amb volta de canó nervada. L’altra modificació substancial fou l’obertura d’una porta axial en l’extrem oposat a l’absis, feta amb brancals de pedra i una llinda de fusta, per sobre de la qual s’aixeca un altre element afegit: un petit campanar d’espadanya.

Cal fer esment, també, que s’han eliminat alguns cossos afegits al llarg del temps, com la sagristia que tapava la porta primitiva.

Al paviment de la nau hi destaca una làpida de marbre que data de 1835, amb la inscripció «D. Daniel Vardon Kennett, súbdito británico, comerciante y hacendado, natural de la Ysla de Guernsey, falleció el 12 de enero del 1835, a los 54 años de edad. Llorando su lamentable pérdida pusosa sus restos este mármol la ternura conyugal de Da Marta Francisca de Ferrer, natural de Barcelona.».