Santa Digna, 1-4 Vilafranca del Penedès

La Girada

Ibèric
    Prehistòric
    destruït en gran part
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Jordi Montlló Bolart

L'any 1995 arran de la construcció de la variant de la N-340, es va fer un seguiment i es localitzà el jaciment de Santa Digna 1. En l'excavació d'urgència es documentaren un total de 5 sitges de cronologia baix medieval i moderna.
    L'any 1997 es descobrí una estructura en el marge nord de l'accés direcció el poble de Moja, de la segona rotonda de la carretera de Vilanova. A aquesta estructura se li posà el nom de Santa Digna 4 i es tracta d'una sitja de la primera meitat del ferro. El jaciment no està destruït del tot, ja que és possible que s'estengui pels camps del voltant.

Durant els anys 50 i 60 del segle XX, es detectaren actuacions furtives.
    Excavacions dirigides per Jordi Farré i Huguet, els anys 1995 i 1997.

Carta Arqueològica de l'Alt Penedès: Vilafranca del Penedès. Inventari i Documentació del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.
    MESTRES, J.; et alii. (1990). "Estructures de la primera edat del Ferro de l'Hort d‘en Grimau. Castellví de la Marca", dins Olerdulae, núms1, 2, 3, 4.
    MESTRES, J.; SENABRE, Mª R.i SOCIAS, J. (1996). "L'Alt Penedès a la primera edat del ferro: consideracions a l'entorn d'un model d'ocupació del territori", Taules rodones d'Arqueologia, 1994-96, dins Gala, Revista d'Arqueologia i Patrimoni, núm. 2-5. Sant Feliu de Codines.