Sant Romà de Sau Nou
Vilanova de Sau

Sant Romà
    Emplaçament
    Trencant a la dreta del quilòmetre 18,7 de la carretera que porta al pantà de Sau. A d'alt d'un turó

41.96671
    2.4095
    451071
    4646249
    08303 - 151
    Eclecticisme
    1951
    Josep Maria Pèricas
    IPAC núm. 24832
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 3. 08500. Vic
    Joan Casas Blasi

Església situada a d'alt d'un turó, prop de les cases conegudes com a Sant Romà avui abandonades.
    És una església d'una sola nau, però que marca el creuer tan a la planta com a l'alçat.
    L'absis és de planta semicircular peraltada amb finestres rectangulars que divideixen els espais a en columnes de pedra amb els capitells decorats.
    A ponent s'hi adossa una capella lateral mentre a la part contraria s'hi afegeix un altre cos que havia estat utilitzada com a vivenda per part del rector. Ambdós cossos es comuniquen amb la nau principal per l'interior.
    Als peus del temple s'hi troba el cor i a l'interior s'hi troba una taula d'altar de marbre amb un retaule, ambdós dissenyats per l'arquitecte Pericas.
    La façana es troba orientada cap al sud-oest i disposa del capcer triangular amb una finestra de pedra decorada amb vitralls. Just a la part de davant forma un atri.
    A la part esquerra del portal s'alça un campanar a mode de torre circular.
    L'aparell constructiu és de pedra vista i amb un color gris.

Prop de la resclosa del pantà de Sau, a la dreta del riu es bastí a partir de 1951 la nova església de Sant Romà, obra de l'arquitecte Josep Maria Periques. En aquest punt és on hi havia els xalets dels enginyers i algunes cases dels dirigents de les obres per a construir el pantà de Sau. El lloc formà un petit nucli residencial. També s'hi construí una caserna de la Guàrdia Civil, avui tots aquests espais es troben abandonats.

A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Impremta de José Mª Ortiz, 1860.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.