Sant Pere de Magrà
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Partida de Sant Pere de Magrà
  Emplaçament
  Al camp immediatament al nord de la capella de Sant Pere de Magrà
  550

  Coordenades:

  41.75429
  1.43724
  370077
  4623676
  Número de fitxa
  08060 - 62
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Ibèric
  Romà
  Segle
  II aC-I dC
  Estat de conservació
  Regular
  Malgrat que les restes es poden conservar al subsòl, en el moment de la visita s'hi observaren menys densitat de materials que els que afloraven anteriorment. La situació del jaciment, en un vessant exposat a l'erosió, en podria malmetre les restes.
  Protecció
  Legal
  Precatàleg de patrimoni. Normes Subsidiàries (2000)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí CC.AA. 4803
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez López

  Jaciment arqueològic d'època ibèrica i romana. En superfície, fragments d'àmfora ibèrica, ceràmica ibèrica comuna, tenalla i doli. Camp de cereal..
  Jaciment arqueològic amb materials ibèrics i romans. Malgrat que no se n'han detectat estructures, l'abundància de material en superfície i l'amplitud del repertori (que inclou tant vasos d'emmagatzematge i transport com vaixella) permet afirmar l'existència d'un hàbitat. Entre els materials ibers hi predominen l'àmfora, la ceràmica comuna, da ceràmica de cocció reductora i la ceràmica pintada, així com ceràmica a mà. Entre els materials d'importació i les produccions romanes hi ha Campaniana B, parets fines, àmfora itàlica i terra sigil·lada hispànica.
  Aquest repertori permet situar el jaciment amb tota probabilitat entre el 150 aC i el 100 dC, amb el que es podria tractar d'una explotació agropecuària aïllada en un context totalment romanitzat.

  El jaciment fou descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada el 20 d'octubre del 1985. Els materials que hi van recollir es troben al magatzem d'arqueologia del Museu de la pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia (núm. de referència M-339).

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.