Sant Pere de Magrà
Castellfollit de Riubregós

  Anoia
  Partida de Sant Pere de Magrà
  Emplaçament
  100 m a l'est del Torrent de Magrà, a les proximitats del Mas de Magrà.
  555

  Coordenades:

  41.75392
  1.4372
  370073
  4623635
  Número de fitxa
  08060 - 61
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XIX
  Any
  1652
  Estat de conservació
  Regular
  L'edifici està apuntalat, i l'interior està ple de runa. La façana nord, corresponent a la capçalera, presenta esquerdes.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí IPA 35950
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08059A00500193
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez López

  Capella de nau única, rectangular (6x9 m), amb porta axial situada al sud. Tot i que l'obra de les parets és de pedra petita i morter, els brancals i l'arc (rebaixat) de la porta són de pedra picada. A la clau hi ha les claus que simbolitzen el patró en relleu, i la inscripció "AÑO 1804". L'ull de bou que hi ha sobre la porta que remata aquesta façana són de la mateixa factura; tots aquests elements correspondrien a una reforma posterior. Darrerament també s'hi ha instal·lat una peça de pedra llaurada per acollir-hi una petita campana.
  Als murs laterals hi ha petites obertures (en forma d'espitllera i cruciformes), i el costat est està reforçat per dos contraforts. La coberta, que està refeta, és a dues aigües i utilitza teula àrab.
  A l'interior, molt deteriorar, s'hi veuen unes cornises motllurades a ambdós costats i un altar al cantó nord. Sobre la porta hi ha un petit cor. Apilats arreu hi ha material d'obra i unes fustes que podrien correspondre a un retaule.

  L'existència d'una capella en aquest lloc està documentada des de l'any 1166, com a depenent del monestir de Sant Benet de Bages. L'edifici actual data del segle XVII, i fou beneït el 1652.

  FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.