Sant Pere de Magrà
Castellfollit de Riubregós

    Anoia
    Partida de Sant Pere de Magrà
    Emplaçament
    100 m a l'est del Torrent de Magrà, a les proximitats del Mas de Magrà.
    555

    Coordenades:

    41.75392
    1.4372
    370073
    4623635
    Número de fitxa
    08060 - 61
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XIX
    Any
    1652
    Estat de conservació
    Regular
    L'edifici està apuntalat, i l'interior està ple de runa. La façana nord, corresponent a la capçalera, presenta esquerdes.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí IPA 35950
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08059A00500193
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez López

    Capella de nau única, rectangular (6x9 m), amb porta axial situada al sud. Tot i que l'obra de les parets és de pedra petita i morter, els brancals i l'arc (rebaixat) de la porta són de pedra picada. A la clau hi ha les claus que simbolitzen el patró en relleu, i la inscripció "AÑO 1804". L'ull de bou que hi ha sobre la porta que remata aquesta façana són de la mateixa factura; tots aquests elements correspondrien a una reforma posterior. Darrerament també s'hi ha instal·lat una peça de pedra llaurada per acollir-hi una petita campana.
    Als murs laterals hi ha petites obertures (en forma d'espitllera i cruciformes), i el costat est està reforçat per dos contraforts. La coberta, que està refeta, és a dues aigües i utilitza teula àrab.
    A l'interior, molt deteriorar, s'hi veuen unes cornises motllurades a ambdós costats i un altar al cantó nord. Sobre la porta hi ha un petit cor. Apilats arreu hi ha material d'obra i unes fustes que podrien correspondre a un retaule.

    L'existència d'una capella en aquest lloc està documentada des de l'any 1166, com a depenent del monestir de Sant Benet de Bages. L'edifici actual data del segle XVII, i fou beneït el 1652.

    FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.