Sant Pau, 9

Sant Pau, 9

Eclecticisme
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta de l'estructura d'un habitatge unifamiliar, construït entre mitgeres, que respon a l'estètica modernista. Organitzat en alçat en planta baixa, un pis i terrat pla transitable, presenta una senzilla organització d'obertures, dues a la planta baixa (portal i finestra) i un balcó a la planta pis. Les dues obertures de la planta baixa disposen d'una llinda simple i brancals sense emmarcaments. La finestra, però, disposa d'un ampit motllurat que sobresurt de línia de façana, on se situa una barana baixa, de ferro de forja, amb barrots verticals corbs i helicoïdals amb elements florals reblonats, amb un passamà simple. El balcó de la planta pis disposa d'una llosa d'obra i una barana de ferro de les mateixes característiques que la de la finestra de la planta baixa. L'obertura que dóna al balcó disposa de brancals i llinda decorada a base d'una faixa ondulada simple, feta d'arrebossat, que sobresurt lleugerament de la línia de façana. El coronament de l'edifici no disposa de cornisa, però sí d'una faixa motllurada ondulada que sobresurt de la línia del revestiment de la façana. A la planta baixa, el revestiment disposa d'incisions formant faixes horitzontals. El nivell del forjat de la planta baixa hi és indicat mitjançant una motllura idèntica a la del cantell de la llosa del balcó. La resta de superfície de la façana (nivell de primer pis) disposa d'un arrebossat senzill sense que s'observi cap motiu decoratiu remarcable.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 13, constituït per dos sectors ben diferenciats. D'una banda, el frontis del passeig de la Ribera que inclou arquitectura d'inici del segle XX, eclecticista i modernista i algunes construccions més recents. En segon lloc el carrer de Sant Pau amb cases de finals del segle XIX i algun exemple d'arquitectura modernista i noucentista, així com una part del carrer de Parellades relativament nova.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)