Sant Martí de Montseny
Montseny

Montseny d'Amunt
    Al km.18 de la ctra. BV-5301

Bisbat de Terrassa. C. Vinyals, 49 - 08221 Terrassa (Barcelona)
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Sant Martí de Montseny és una ermita del segle XVII. És un edifici d'una sola nau de planta rectangular amb l'absis no marcat en planta. La nau és d'un sol tram i està coberta amb tres encavallades. Darrera l'altar hi ha una peanya que sosté la imatge del Sant. No té cor. L'accés es fa per una portalada d'arc de mig punt de maó, sobre la qual hi ha un petit òcul. Corona el frontis un campanar d'espadanya. El parament és de pedra lligada amb morter, revestit amb morter de calç.

La primera referència documental de la capella és d'una visita pastoral de l'any 1601, tot i que es creu que és anterior. Malauradament, de la capella pràcticament no s'han trobat notícies històriques. Actualment només s'hi diu missa l'11 de novembre, dia de Sant Martí.

COMAS, P.; CASTELLS, J. (1994). Esglésies i ermites del Montseny i del seu entorn. Cardedeu: Museu-Arxiu Tomàs Balvey.

GAVIN, J.M. (1990). Inventari d’esglésies. Vol 23. Vallès Oriental. Barcelona: Pòrtic.

MARTÍ, J.M, et al. (1981). Catàleg monumental de l’Arquebisbat de Barcelona. Vol I. Barcelona: Arxiu Diocesà de Barcelona.

PAGÈS,M. (2014). Estels, ermites i esglesioles del Montseny. Sant Celoni: Impremta Pagès.

PLADEVALL, A., dir. (1984). Catalunya Romànica: el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.  Barcelona: Enciclopèdia Catalana.

VALL, R. (1983). El romànic al Vallès. Sabadell: Ausa.