Sant Jeroni Monistrol de Montserrat

Bages
Prop del cim de Sant Jeroni

Coordenades:

41.60433
1.81344
401125
4606527
08127-104
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
1890
Bo
Inexistent
Difícil
Religiós
Privada
Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
Helena Garcia Navarro

Ben a prop del cim més alt de Montserrat, Sant Jeroni, hi ha una petita ermita amb el mateix nom. Es tracta d'una capella d'una única nau, amb porxo lateral i coberta de teula a dues aigües, amb un petit atri a l'entrada.

Cal no confondre aquesta ermita amb la capella de Santa Maria, que és la més alta d'aquesta zona.

Les ermites es van bastir, tradicionalment, en la part alta de la muntaya. De bon principi s'utilitzaven les coves naturals, abans de les construccions d'obra que, contínuament apliades, presentaven als segles XVII i XVIII l'aspecte de petits monestirs, amb capelles, habitacions, cisternes i hort. Llur nombre fou fixat en dotze a principi del segle XV. En els primers anys del segle XVI algunes foren canviades de lloc i altres abandonades, alhora que les advocacions eren definitivament establertes.
Aquesta capella va ser construïda en substitució de l'ermita de la mateixa advocació que estava situada una mica més amunt i que va ser aterrada durant la guerra del Francès. Solia residir-hi l'ermità més jove dels que s'aplegaven al massís

Laudo, Susana. "Fitxa de l'inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat". Barcelona: Generalitat de Catalunya.