Sant Jaume de Tresserra
Puig-reig

Tresserra
    Al km 58 de la C-1411a carretera de Viver, trencall a cal Feliu i seguir pel camí fins Tresserra

Restaurada
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Petita capella adossada a la façana sud-oest de la masia de Tresserra. Consta d'una sola nau, de planta rectangular. Els murs són fets amb carreus disposats en fileres força regulars. La façana té un portal simple, fet amb llinda i brancals, una petita finestrella a la part superior i un campanar d'espadanya. Sobre la llinda hi ha una imatge moderna de sant Jaume. Anteriorment tenia una gàrgola amb un cap de serp. L'interior, molt auster i actualment a pedra vista, és cobert amb una volta de pedra a plec de llibre.

El retaule de Sant Jaume de Tresserra, probablement reniaxentista, amb tres vies, separades per columnes joniques, predel·la a la part central, un santjaume dins la fornúcula apetxinada i flanquejat per quatre escenes pintades, es vaperdre durant la Guerra Civil (1936-39)

El mas Tresserra, que ja apareix documentat al segle X, té la seva estructura originària als segles XIV-XV i durant els segles posteriors es devia anar ampliant. L'heretat de Tresserra abastava una gran quantitat de terreny. Al final del segle XVIII o principi del XIX el propietari era un capellà, el qual va fer construir la capella i el cos avançat de la façana de la masia. Durant la Guerra Civil de 1936 fou destruït el retaule que hi havia. Entorn de l'any 2000 la capella va ser restaurada. Actualment s'hi fa missa un cop a l'any.

AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 3.02. SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982