Sant Gil de la Vila (jaciment)
Olost

Sector nord del terme municipal
    A 1200 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 1'650.

XI
    Només es conserven pedres disperses i el que podria ser els fonaments de l'església.
    Jordi Compte i Marta Homs

El jaciment de Sant Gil de la Vila es troba situat en un petit serrat anomenat serrat de Sant Gil, al nord-est de la masia de Pecanins i a l'est de la recta del pla de les tres creus en el punt on s'agafa el camí que condueix a la masia de la Vila. Es tracta de l'antic emplaçament de l'església de Sant Gil que fou traslladada dins els recinte de la masia de la Vila al segle XIX. Al capdamunt del serrat s'hi observa un forat allargat que indicaria la planta de l'antic temple i alguns trams de murs dispersos. A les vessants del serrat hi surten pedres colgades entre terra i vegetació.

La capella de Sant Gil de la Vila va ser sempre dependent de la parròquia de Santa Maria d'Olost. Les primeres notícies de l'església es remunten a l'any 1038. L'edifici antic es trobava situat prop del camí ral d'Olost a Perafita tal com indica la toponímia conservada: el serrat de Sant Gil i la pujada de Sant Gil. L'edifici actual fou traslladat dins el conjunt arquitectònic de la Vila a principis del segle XIX tal com assenyala la inscripció d'un carreu de la capella, i correspon a una construcció dels segles XVIII i XIX.