Sant Gil de la Vila
Olost

Sector nord del terme municipal
    A 2850 metres per pista forestal de la carretera BV- 4405, punt quilomètric 1'650.

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

La capella de Sant Gil de la Vila es troba situada uns metres al nord de la Vila, adossada a la part del darrere de la masoveria de la Vila. Té una planta rectangular amb absis semicircular orientat al sud-oest, decorat amb arcuacions cegues resseguides amb maó. A l'absis s'hi obre una finestra esqueixada emmarcada amb maó a la part nord, i un òcul i dues finestres coronades amb arc de mig punt a la part sud que correspon a la sagristia. Els murs són de maçoneria de pedra irregular lligat amb morter i trossos de peces ceràmiques i cantonades diferenciades de grans carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i està coronada per un petit campanar d'espadanya d'un sol ull amb una campana i una creu de ferro a la part superior.
    La façana principal, orientada al nord-est, presenta un portal d'arc de mig punt emmarcat amb pedra treballada i curtes dovelles. El portal conserva una porta de fusta amb decoracions florals i un cor al pany de ferro forjat. Sobre el portal hi ha un arc de descàrrega de maó i més amunt un carreu amb una inscripció: RENOVADA 1725 / Y/ TRASLADA 1816. A la part superior de la façana s'hi obre un òcul emmarcat amb pedra.

Fa uns anys la capella es feia servir per a celebracions familiars així com també una vegada a l'any per la celebració de l'aplec de Sant Gil.

La capella de Sant Gil de la Vila va ser sempre dependent de la parròquia de Santa Maria d'Olost. Les primeres notícies de l'església es remunten a l'any 1038. L'edifici antic es trobava situat prop del camí ral d'Olost a Perafita tal com indica la toponímia conservada: el serrat de Sant Gil. L'edifici actual fou traslladat dins el conjunt arquitectònic de la Vila a principis del segle XIX tal com assenyala la inscripció d'un carreu de la capella, i correspon a una construcció dels segles XVIII i XIX.

AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
    FONT, Dani (1992). Resum històric de les parròquies de l'arxiprestat del Lluçanès. (inèdit).