Sant Cristòfol de Secanella
Veciana

  Anoia
  Segur
  643

  Coordenades:

  41.67234
  1.48752
  374098
  4614503
  Número de fitxa
  08297 - 91
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  S'ha convertit en un corral i no conserva cap tret identificatiu que es pugui relacionar amb una capella.
  Protecció
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Veciana (2007)
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08298A005001300000IG
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Si passeu pel costat d'aquesta antiga capella no la reconeixeríeu com a tal. S'ha pogut identificar gràcies al testimoni de persones del poble. No conserva cap senyal identificativa que hagués estat una capella. Des de fa uns anys, s'ha convertit en una pallissa on en alguna ocasió s'hi guarda bestiar. Està ubicada al costat del camí que uneix el nucli de Secanella amb la Riera Gran i la zona del Molí de La Roda.
  És un edifici de planta rectangular, amb la coberta a una sola vessant, gairebé plana, però que evidentment no era així, sustentada per un bigam de troncs i encanyissat.
  L'entrada es fa per la façana lateral de llevant i els paraments són de pedra, amb algun afegit de totxo. A l'interior s'observen algunes obertures tapiades.

  El nucli de Secanella estava format per la gran masia que dóna nom al conjunt, cal Corredó, actualment ensorrat, Cal Fredo o Ca n'Alfredo i més allunya hi trobem Can Torrents. També hi havia una capella dedicada a Sant Cristòfol, actualment convertida en corral.
  L'antiga quadra de Sant Cristòfol de Secanella fou donada al monestir de Sant Llorenç del Munt abans de 1187. El 1201, Bernat de Miralles renuncià a tots els drets que hi tenia a favor del monestir.