Sant Cristòfol
Granollers

Carrer de Sant Cristòfol, cantonada amb el carrer Barcelona
    Al nucli antic de Granollers

J Nieto
    Ajuntament de Granollers
    Jordi Piñero Subirana

Plafó ceràmic amb la representació de sant Cristòfol que es troba encastat a la paret d’un edifici, a l’inici (per ponent) del carrer de Sant Cristòfol. Concretament, en el lloc on antigament hi havia hagut una capella dedicada a aquest sant. Es tracta d’un plafó de gres en relleu i policromat, obra de l’artista J. Nieto. Sant Cristòfol apareix amb trets esquemàtics segons la seva iconografia habitual: com un gegant que porta a coll el nen Jesús, tot travessant un riu amb l’ajuda d’un bastó. En un angle hi ha la següent inscripció: “En aquest lloc sobre el portal de la muralla de Granollers hi hagué la capella dedicada a Sant Cristòfol”.

L’artista J. Nieto té un plafó ceràmic de les mateixes característiques al carrer de Sant Roc, en aquest cas amb una representació del sant que dona nom a aquest altre carrer. Sant Roc també està molt relacionat amb els camins i els viatges, ja que era pelegrí.

En aquest indret hi havia un dels portals de la muralla medieval per on entrava el camí Ral que venia de la Ciutat Comtal (actual carrer de Barcelona). Sobre el portal hi havia una capella dedicada a Sant Cristòfol, que era patró dels viatgers. En moltes viles i ciutats hi havia capelles sota la seva advocació vora els portals d’on sortien els principals camins, ja que molts viatgers s’hi encomanaven quan havien d’iniciar un viatge.