Salt del Sot del Bac
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Montmany. Sot del Bac
  Emplaçament
  Sot del Bac. PR C-33.

  Coordenades:

  41.72648
  2.25214
  437799
  4619679
  Número de fitxa
  08134-174
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  FERO SA. C/ Muntaner, n. 262. Barcelona. 08021.
  Autoria de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Zona coneguda com el Salt del Prat o el Salt del Sot del Bac. Dins el Sot del Bac, una petita vall que baixa dels cingles de Bertí cap el riu Congost, i seguint el traçat del sender de petit recorregut PR.33 el camí travessa un alzinar muntanyenc en un paratge de gran valor ecològic. A mesura que s'avança el sot s'escanya i abans pujar l'esglaonat del sot cal desviar-se per un corriol que baixa a mà dreta fins el Salt del Prat, un espectacular saltant d'aigua sobre un gorg d'aigües tranquil·les. El nom del Salt del Prat prové de la proximitat d'aquest gorg amb el mas el Prat. En aquest punt es recullen les aigües de les diverses torrenteres de la zona i el cabal sol ser freqüent, i en temporada plujosa, abundant.

  El pas del Sot del Bac seria un camí natural utilitzat per les primeres comunitats humanes, tant per abastir-se dels diversos recursos naturals (aigua, caça i recol·lecció) com a lloc de pas i de comunicació del sector del Congost amb Puiggraciós i els Cingles de Bertí. Actualment aquest és ocupat de forma esporàdica per caminants i escaladors.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.