Salpàs
Tavèrnoles

Tavèrnoles

Costumari
    Aquest ritual ja no es conserva.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

El salpàs és un costum religiós que tradicionalment s'havia celebrat durant la Setmana Santa a Tavèrnoles. En aquest ritual, el mossèn passava per les masies i esquitxava els brancals drets de les portalades i d'algunes corts amb aigua beneïda i sal, i resava per tal de donar protecció.
    Encara es poden observar, a les portalades de moltes cases, les pedres desgastades per l'efecte corrosiu de la sal.
    Aquesta cerimònia es va mantenir viva a Tavèrnoles fins la dècada dels anys 70 del segle XX aproximadament.

La fotografia correspon al portal de Benarigues, on es pot observar la pedra erosionada pel salpàs.

ALSIUS, S. (1998). Hem perdut l'oremus. Petita enciclopèdia de la cultura catòlica. Barcelona: La Campana.