Salpàs
L'Esquirol

Costumari
    XVII-XX
    Queden molt poques cases que mantinguin el costum.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

El salpàs és un costum religiós que tradicionalment s'havia celebrat durant la Setmana Santa al terme municipal de l'Esquirol. En aquest ritual, el mossèn passava per les masies i esquitxava els brancals drets de les portalades i d'algunes corts amb aigua beneïda i sal, i resava per tal de donar protecció.
    A les cases de pagès el salpàs es pagava en espècie, sobretot ous.
    Encara es poden observar, a les portalades de moltes cases, les pedres desgastades per l'efecte corrosiu de la sal.
    Aquesta cerimònia es va mantenir viva als diferents indrets del terme fins la dècada dels anys 70 del segle XX aproximadament, i només es fa a les pagesies que ho demanen. A Cantonigròs es va fer fins a la mort de Mn. Cruells l'any 2008.

ALSIUS, S. (1998). Hem perdut l'oremus. Petita enciclopèdia de la cultura catòlica. Barcelona: La Campana.
    PLADEVALL, A.; COLL, F.X.; SERRA, A. (2002) Història de la parròquia i poble de Santa Maria de Corcó. L'Esquirol: Parròquia de Santa Maria de Corcó, p. 114-116.