Salpàs
Sant Agustí de Lluçanès

Costumari
    El salpàs es segueix practicant, encara que depèn de la voluntat del mossèn.
    Jordi Compte i Marta Homs

Costum religiós de caràcter cristià que consisteix en beneir les cases durant el temps pasqual. El mossèn, acompanyat per dos escolans, beneeix les cases del poble seguint un procés ritual que consisteix en esquitxar amb aigua beneita i sal els brancals drets de les portalades. Aquest costum ha deixat de practicar-se en la majoria de parròquies del país.
    Actualment es continua practicant al municipi de Sant Agustí de Lluçanès.

Actualment es denota el llarg període de pràctica del costum del salpàs a partir de l'erosió de la pedra dels brancals de les portalades de diferents masies. Erosió és causada per la sal que contenia l'aigua beneita amb la qual es beneïa la masia. Algunes de les masies que presenten erosió en les seves portalades són el Prat, can Coll, Perenoguera, etc

Antigament el mossèn i els escolans passaven a les masies a fer la cerimònia del salpàs viatjant sobre rucs. Els veïns els donaven ous i els guardaven fins el dilluns de pasqua quan en feien un sorteig en el marc de la celebració religiosa.